

“SESLİ REHBER“
Eskiden kullanılan sesli rehberlerde yalnızca ses desteği sağlanırken yeni nesil sesli rehberler video, metin ve etkileşimli içerikleri de barındıran bir teknolojiye sahiptir.
Günümüzde bu rehberlere ait uygulamalar akıllı telefonlara indirilerek akıllı telefolanlar sesli rehber olarak kullanılmaktadır.
Bu rehberler sayesinde bir yandan ziyaretçilerin müze gezileri kolaylaştırırken bir yandan da ziyaretçilerinin müze içindeki davranışlarının incelenmesi yoluyla sulunan müze deneyimini geliştirmek adına yararlı veriler sağlanmaktadır

“HOLOGRAM“
Bir görüntüyü çıplak gözle üç boyutlu olarak görülebilecek biçimde yansıtan teknolojiye hologram denir.
Görsel olarak çok etkileyici olmasına karşın maliyetli olduğundan şu an için sadece birkaç müzede karşılaşabileceğiniz bir teknolojidir.Hologram, üç boyutlu lazer fotoğrafıdır. Orijinal objenin üç boyutlu gerçek kaydıdır. Hologramların en büyük özellikleri elbette üç boyutlu görüntüleri yansıtmalarıdır. Üç boyutlu fotoğraflar, lazer teknolojisiyle kaydedilir, depolanır ve daha sonra çok boyutlu ortama aktarılır. Bu fotoğraflar hareket edebilme becerisine sahiptir.

“ARTTIRILMIŞ GERÇEKLİK” (AR)
Artırılmış gerçeklik çevremizdeki ortamlar veya bu ortamlardaki nesneler üzerinde dijital bilgi katmanları ekleyen bir teknolojidir..
Artırılmış gerçeklikde yapay bir ortam oluşturulmaz sadece görünüme ses, video ve grafikler eklenir. Müzelerde kullanılan teknolojilerinin en yenilerinden biridir.
Görsel olarak etkileyici olmasının yanı sıra uygun tasarımlarla anlama ve öğrenmeyi kolaylaştırır.
Artırılmış gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen; ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümüdür. Bu kavram kısaca gerçekliğin bilgisayar tarafından değiştirilmesi ve artırılmasıdır.

“SANAL GERÇEKLİK” VR
Kullanıcıların hem keşfedip hem de etkileşime girebildiği üç boyutlu bilgisayar teknolojileri ile oluşturulmuş sanal ortamlara sanal gerçeklik denir.
Kullanıcılar kasklı ekran ve VR Gözlüklerle ve benzeri araçlarla sanal ortama dahil olurlar
Sanal Gerçeklik, teknoloji kullanılarak oluşturulan kurgular ile gerçek ve hayalin birleştirilmesidir. Sanal öğrenme ortamları, gelişen teknolojinin eğitim-öğretim ortamlarına dahil edilmesiyle birlikte öğrencilerin öğrenme deneyimlerini zenginleştirmek için tasarlanmış platformlardır..

“VİDEO MAPPİNG”
Ziyaretçinin hareketi ile çalışan bir yüzeyin bir kısmına ya da tamamına projeksiyon ile yansıtılan görüntü ve ses sistemine video mapping denir. Bu uygulamada kullanılan video yansıtılacağı mimari yapıya uygun olarak tasarlanır.
Video eşleme ve uzamsal artırılmış gerçeklik gibi projeksiyon eşlemesi, genellikle düzensiz şekilli nesneleri video projeksiyonu için bir ekran yüzeyine dönüştürmek için kullanılan bir projeksiyon tekniğidir.

“BEACON”
Sesli rehber ve dokunmatik ekranlara alternatif olarak müzelerin verimli bir biçimde yararlandıkları teknolojilerden biridir. Bu teknoloji sayesinde ziyaretçiler bulundukları konuma göre akıllı telefonlarına gelen mesajlarla bilgilendirilir. Bu uygulamada ziyaretçiler genellikle izledikleri rota üzerinden müze gezilerini tamamlarlar.
Uygulama sayesinde farklı rotalar ve bu rotalar üzerinden alternatif sergi anlatımları oluşturularak ziyaretçileri aynı sergide birden fazla senaryo deneyimi kazanma olanağı sağlanır.Bluetooth işaretçileri, tanımlayıcılarını yakındaki taşınabilir elektronik cihazlara yayınlayan bir Bluetooth düşük enerjili cihaz sınıfı olan donanım vericileridir. Teknoloji, akıllı telefonların, tabletlerin ve diğer cihazların bir işaret ışığına yakınken eylem gerçekleştirmesini sağlar.

“ETKİLEŞİMLİ EKRAN”
Anlatımı güçlendiren ve ziyaretçilerin nesnelerle ilgili daha detaylı bilgilere ulaşmalarını sağlayan etkileşimli uygulamaları içerir.
İnteraktif Ekranlar, kullanıcı deneyimine imkan sağlayan dokunma teknolojisinin tekli veya çoklu ekran sistemlerine uygulanmasıyla üretilen görüntüleme çözümleridir.
Bilgiye hızlı ve kolay bir şekilde erişim imkanı sağlar.
Ekranlar, yatay veya dikey olarak konumlandırılabilir..Akıllı Tahta, Toplantı Odaları,Konferans Salonları, Eğitim Sınıfları, Bilgilendirme ve Yönlendirme Ekranı,

“SANAL ASİSTAN”
Ziyaretçi ,eserin önüne geldiğinde eserin yanındaki sabit bir ekranda çalışan ve eser hakkında bilgi veren sistemdir.
Sanal asistanın bir benzeri olan ve bilgi yağmuru olarak adlandırılan sistemlerde yine ziyaretçi eserin önüne geldiğinde çalışır ve taktığı kulaklık aracılığıyla ziyaretçi bilgi verilir.
Sanal asistan, dijital asistan veya yapay zeka asistanı olarak farklı isimlerde karşılaştığımız akıllı asistanlar, doğal dili işleme yeteneği olan, ses komutlarını anlayan ve komutlar kapsamında ilgili görevleri yerine getiren uygulamalardır.
Yazı içerikleri “Eba Müze Eğitimi” videolarından alınmıştır.