Sizlere okullarımıza salgın sebebiyle ara verielen bu dönemde uzaktan eğitim yazılımı olan ve salgın sebebiyle bu süreçte ücretsiz ve görüşme süresi uzatlmış “Zoom “programını kullanmayı anlatacağım.
Zoom internet üzerinden ders vermek veya ders almak için kullanılabilecek bir araç. Bugüne kadar bu konuda geliştirilen araçlar içinde en iyilerinden biri.
İster bire bir (ders veren 1 kişi ve ders alan 1 kişi) ders verin veya alın, ister bire çok (ders veren 1 kişi alan 2 veya daha fazla).
Bire bir derslerde süre sınırı yok ve tamamen ücretsiz. İnternet üzerinden özel ders vermek veya almak istiyorsanız bu uygulama tam size göre.
Bire çok derslerde ise 40 dakika sınırı var. 40 dakika sonra bağlantılarınız kopar. Dersi daha sonra tekrar başlatmak mümkün. Ancak bana ücretsiz versiyonu yeterli değil diyorsanız ücretli versiyonlarından (https://zoom.us/pricing) kendinize uygun olanını da tercih edebilirsiniz.
Peki, Zoom ile neler yapabilirsiniz?
Zoom ile; siz dünyanın neresinde olursanız olun, ders vermek istediğiniz kişi nerede olursa olsun, eğer internetiniz varsa, bağlantınız da biraz iyiyse aynı ortamdaymış gibi ders anlatabilir, ders alabilirsiniz.

Zoom’u popüler kılan, en iyi canlı ders anlatma aracı haline getiren özellikleri
- [VİDEO] Birbirinizi görebiliyorsunuz. Öğrenci öğretmeni, öğretmen de öğrenciyi görüyor.
- [SES] Birbirinizi duyabiliyorsunuz. Öğretmen ders anlatabiliyor, öğrenciye sorular sorabiliyor, öğrenci sorulara cevap verebiliyor, istediği zaman konuşabiliyor.
- [EKRAN PAYLAŞIMI] Öğretmen olarak ekranınızı paylaşabiliyorsunuz. Yani öğrenci sınıfta tahtayı takip ediyorsa burada da sizin bilgisayarınızın ekranını kendi bilgisayarında görüyor. Dolayısıyla siz ekranınızdaki materyallere bakarak anlattıklarınızı karşı taraf görerek dinliyor. Bilgisayarınızda bir resim, metin veya video açtığınızda karşı taraf da bunları görüyor. Ekran paylaşımı iki taraflı da yapılabiliyor. İsterseniz öğrenciniz de kendi ekranını sizinle paylaşabilir. Örneğin yaptığı bir ödevi, yazdığı bir metni size gösterebilir. Birlikte kendi dosyanız veya karşı tarafın dosyası üzerinde çalışabilirsiniz.
- [TAHTA] Ekranınızda açtığınız herhangi bir dosyaya veya sunuma istediğinizi yazın, istediğinizi çizin karşı taraf anlık olarak sizin yazdıklarınızı ve çizdiklerinizi görür. İsterseniz sadece beyaz tahta aracını açarak gerçek yazı tahtası gibi kullanın.
- [YETKİ/İZİN] İsterseniz öğrenciye kendi faresini veya kalemini kullanarak sizin ekranınıza yazmasına izin verebilirsiniz. Örneğin ekranınızda bir boşluk doldurma etkinliği var. Açtınız ve bunu karşı tarafla paylaştınız. Dosya olarak değil ekran görüntüsü olarak paylaşıyorsunuz. Sizin ekranınızdaki boşluk doldurma metni artık karşı tarafın ekranında da var. Karşıdaki kişiye bu boşlukları sen doldur diye izin verebiliyorsunuz (klavye ve fare kullanma yetkisi). O kendi ekranında boşlukları doldururken siz anlık görüyor müdahale edebiliyor, açıklama yapabiliyor, soru sorabiliyorsunuz. Kısacası karşılıklı olarak her an iletişimdesiniz.
- [DOSYA PAYLAŞIMI] Karşılıklı dosya paylaşımında bulunabilirsiniz. Siz bir ödev dosyası gönderebilirsiniz. O da ödevi tamamladığında size gönderebilir.
- [YAZIŞMA/MESAJLAŞMA] Ders esnasında, öncesinde veya sonrasında yazışma yapabilir, sorularınız veya konularınız varsa danışabilirsiniz.
- [KAYIT] En önemlisi de tüm ders anlatım sürecinizi kaydedebilir, daha sonra bunu öğrencinizle veya istediğiniz kişilerle paylaşabilirsiniz.
Sınıf ortamına göre fazlası var. Eksiği varsa siz söyleyin. (Öğretmen var, öğrenci var, tahta var, tahtayı öğretmenin ve öğrencinin kullanabilmesi var, öğretmenle etkileşim (görüntü ve ses) var, dosya gönderme ve alma var, tüm bu süreci kayıt altına alabilme imkânı var. Daha ne olsun!)
Yapmanız gerekenler:
Telefondan kullanım detayı.
1) Zoom yazılımını indirip kurun.
2) iki farklı kullanım şekli vardır bir kontrolüm bizde olduğu bir de kontrolğn başkasında olup bizim sadece bağlantı yaptığımız şeklidir
3) Kendimiz bir toplantı oluşturacak isek üye girişinden bir giriş yapıp üye olmanız gerekmektedir.(Sign Up)
-Eğer telefonda açık Google yada Facebook hesabınız varsa sekmelerden tıklayıp direk giriş yapabilirsiniz.
-Zaten daha önceden Zoom Hesabınız varsa (Sign İn) ile oturum açmanız gerekir.
4) Yeni hesap açmışsanız mail adresinize gelen aktifleştirme linkini adımları takip ederek onaylayın
5) Bizi ilgilendiren bölümler New miting, join ve share screen bölümleridir.
6) Öğrencilerimizle ya da başkalarıyla yeni bir toplantı oluşturacaksınız New mitinge basıp Size sağ üstte verilen “Zoom Meeting ID” yi toplantıya katılacaklar ile paylaşmanız gerekir böylece toplantınız sizin liderliğinizde başlamış olacaktır olacaktır.
7)Join A Meeting yani toplantıya katılın sekmesine tıklarsak ekrana gelen yazıda bağlantıya katılacağımız kişinin “ID” sini girmemiz gerekir.
8) Sol alt tarafta görüşme esnasında kullanacağınız mikrofon(Mute) ya da video özelliğini(Start Video) açık yada kapalı halinde ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.
9)İnvite özelliği ile sohbetinize başkalarını davet edebilirsiniz.
10) Manage Participants ile Eğer kullanıcı sizseniz görüşmeye kimlerin dahil olduğunu görebilirsiniz. Görüşmeye katılan kişilerin seslerini videolarını da buradan değişebilirsiniz.
11)New Share tıkladığınızda ekran görüntünüzü ekrana verebilir ya da whiteboard ile ekranı Kalem gibi kullanarak yazılar yazabilirsiniz
12)Chat bölümünde ise to (Evertone/Herkes yada kişiye özel) mesaj gönderebilirsiniz.
13)Recors seçeneği kayıt seçeneğidir. Ekran kaydı yapmak istediğinizde bunu kullanabilirsiniz. Daha sonra kaydedilen dosyalar kısmında Mp4 olarak bulabilirsiniz.
14) Görüşmeyi bitirmek için sağ tarafta yer alan “End Meeting” seçeneğine tıklamanız gerekir. Eğer kullanıcı Sizseniz herkes sistemden otomatik olarak çıkar Siz sadece İzleyici olarak giriş yapmışsanı ise sadece siz çıkarsınız
Bilgisayardan kullanım detayı
1) Google Chrome yada Yandex tarayıcı kullanarak “zoom. us” sayfasına giriş yapın.
2)iki farklı kullanım şekli vardır bir kontrolüm bizde olduğu bir de kontrolğn başkasında olup bizim sadece bağlantı yaptığımız şeklidir
3)Kendimiz bir toplantı oluşturacak isek üye girişinden bir giriş yapıp üye olmanız gerekmektedir.(Sign İn)
-Eğer bilgisayarda açık Google yada Facebook hesabınız varsa sekmelerden tıklayıp direk giriş yapabilirsiniz.
-Zaten daha önceden Zoom Hesabınız varsa (Sign Up) ile oturum açmanız gerekir.
4)Yeni hesap açmışsanız mail adresinize gelen aktifleştirme linkini adımları takip ederek onaylayın
5)Öğrencilerimizle ya da başkalarıyla yeni bir toplantı oluşturacaksınız New mitinge basıp Size sağ üstte verilen “Zoom Meeting ID” yi toplantıya katılacaklar ile paylaşmanız gerekir böylece toplantınız sizin liderliğinizde başlamış olacaktır olacaktır.
6) Join A Meeting yani toplantıya katılın sekmesine tıklarsak ekrana gelen yazıda bağlantıya katılacağımız kişinin “ID” sini girmemiz gerekir.
7) Sağ üst tarafta yer alan Host A Meeting sekmesine tıklarsanız 3 farklı seçenek çıkacaktır. Buradan video kapalı video açık görüşmeler yapabilirsiniz isterseniz sadece ekranınız göründüğünü seçenek yani Screen Share Ony(Yanlızca Ekran Paylaşımı seçeneği tıklarsanız sadece sizin ekranınız görünüp de başkalarına ders anlatabilirsiniz.
8) Sol alt tarafta görüşme esnasında kullanacağınız mikrofon(Mute) ya da video özelliğini(Start Video) açık yada kapalı halinde ayarlarınızı değiştirebilirsiniz.
9)İnvite özelliği ile sohbetinize başkalarını davet edebilirsiniz.
10) Manage Participants ile Eğer kullanıcı sizseniz görüşmeye kimlerin dahil olduğunu görebilirsiniz. Görüşmeye katılan kişilerin seslerini videolarını da buradan değişebilirsiniz.
11)New Share tıkladığınızda ekran görüntünüzü ekrana verebilir ya da whiteboard ile ekranı Kalem gibi kullanarak yazılar yazabilirsiniz
12)Chat bölümünde ise to (Evertone/Herkes yada kişiye özel) mesaj gönderebilirsiniz.
13) Recors seçeneği kayıt seçeneğidir. Ekran kaydı yapmak istediğinizde bunu kullanabilirsiniz. Daha sonra kaydedilen dosyalar kısmında Mp4 olarak bulabilirsiniz.
14) Görüşmeyi bitirmek için sağ tarafta yer alan “End Meeting” seçeneğine tıklamanız gerekir. Eğer kullanıcı Sizseniz herkes sistemden otomatik olarak çıkar Siz sadece İzleyici olarak giriş yapmışsanı ise sadece siz çıkarsınız
Notlar:
- Dersleri bilgisayardan veya mobil cihazdan anlatabilirsiniz. Siz Bilgisayarınızdan ders anlatırken öğrencileriniz sizi mobil cihazlarından dinleyebilir. Bu konuda herhangi bir sınırlama yok. Ancak tavsiyem, öğretmenin bilgisayar kullanarak ders anlatması yönünde. Bilgisayar uygulaması mobil cihaz uygulamalarına göre çok daha fazla özelliğe sahip.
- Uygulamalar şu an İngilizce. Yakında Türkçeleri de çıkar inşallah. Ancak kullanımının kolay olduğunu düşünüyorum. Biraz kurcalayarak nasıl kullanıldığını öğrenmek mümkün. İhtiyaç duyulursa kullanımına yönelik de bir video ders çekebilirim.
Programın türkçe versiyonu yoktur. Program kullanımı Google Chrome ile sorunsuz ile gerçekleşiyor. Eğer türkçe dil yapmak isterseniz Chrome tarayıcı ile giriş yapmanız daha sağlıklı olur. Dil otomatik olarak değişiyor zaten. Eğer değişeşmez ise ekranın boş bir yerine sağ click yapıp tüRkçe diline çevir derseniz sorun çözülür.
Zoom Web Sitesi: zoom.us
Uygulama indirme bağlantısı
Açıklama kaynak: http://www.kerimsarigul.com/e%C4%9Fitimde-teknoloji/zoom-ile-canl%C4%B1-ders-verin-veya-ders-al%C4%B1n